WordPress 5 komt er aan!

Geplaatst op 05-12-2018

De afgelopen tijd was een turbulente tijd voor de WordPress Community. Al maanden staat er een nieuwe versie te trappelen om het stokje over te nemen; versie 5.0. Zoals met alle grote versie-updates zal er een aardig groot verschil zijn tussen in de huidige versie ( versie 4.9.8 ) en de nieuwe versie. Het grootste verschil zal zijn dat er standaard een nieuwe manier wordt ingebouwd om je pagina's en al je berichten te bewerken.

Normaal gesproken wordt een WordPress update ruim van tevoren aangekondigd. Ditmaal liep het iets anders: door de grote verschillen en het niet weg kunnen werken van een aantal bugs is de update een aantal keer uitgesteld. De laatste berichten melden ons dat de update gepland stond voor begin 2019. Maandag 3 december werdt er echter, vanuit het niets, bekend gemaakt dat de update op woensdag 5 december al gepusht zou gaan worden.

Ben je klant bij Design Depot?

Design Depot regelt voor al haar klanten de WordPress updates. We testen alle sites in een locale omgeving alvorens over te gaan met het updaten van je website, de thema's en de eventuele plugins. Dit heeft als voordeel dat je site blijft werken als er een fout in de nieuwe versie zit, of als de systemen onderling niet goed met elkaar samen werken. Zo kunnen we deze fouten in een veilige omgeving in orde maken en vervolgens je site veilig en goed updaten, zonder uit de lucht te hoeven gaan.

Met het oog op deze veiligheid en gezien het feit dat er volgens de community nog steeds fouten zitten in de nieuwe versie, heeft Design Depot besloten het updaten naar de nieuwe versie uit te stellen tot begin 2019. Hierdoor ben je zeker van een veilige update, waar goed tijd in is gestoken om deze te testen. Tevens geeft dit de WordPress ontwikkelaars de tijd om de kinderziektes uit het systeem te halen. 

Tevens kiezen we ervoor om, na de update, de nieuwe editor vooralsnog uit WordPress te laten en deze in de loop van 2019 gefaseerd in te voeren, afhankelijk van het aantal bugs die naar voren komen. 

Op deze manier kunnen we je een goede, veilige werkomgeving garanderen die niet beïnvloedt wordt door de ( nog altijd aanwezige ) fouten in de nieuwe versie van WordPress. Uiteraard blijven we je plugins en je thema's wel gewoon updaten en voorzien van de nieuwste standaarden.

 

 

 

Ben je (nog) geen klant bij Design Depot?

Dan adviseren we je hetzelfde als onze klanten: wacht met updaten. Om meerdere redenen:

Het update proces kan complicaties met zich mee brengen. Nog niet alle plugins en thema's zijn klaar voor WordPress 5 en de nieuwe Gutenberg Editor. De timing van de update is op zijn zachtst gezegd vrij onhandig. Vlak voor de feestdagen. Voor veel ondernemers 1 van de drukste tijden van het jaar. Niet de tijd om je bezig te houden met fout gelopen updates of het herstellen van je website.

En, zoals hierboven al aangegeven: jammer genoeg zitten er in deze update, en vooral in de nieuwe editor, nog veel bugs en kinderziektes, wachten met updaten is in dit geval beter omdat het de kans groter maakt dat de grootste fouten dan inmiddels verholpen zijn.

Kies je ervoor om toch te gaan updaten? Wees er dan zeker van dat al je plugins en thema's klaar zijn voor de update en de nieuwe editor. Voer wat tests uit met de Gutenberg Plugin in WordPress 4. En, heel belangrijk, maak een volledige backup van je website en je database voordat je gaat updaten.

Weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je hier simpelweg geen tijd voor? Neem dan contact met ons op. Design Depot kan het hele proces voor je uit handen nemen en zorgen dat je volledige website weer up-to-date en veilig is.